Να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα ελληνικά νησιά

by caritas-hellas Δεκέμβριος 01, 2017 15:21
Χιλιάδες αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών, οι οποίοι αναζητούν προστασία και ασφάλεια στην Ευρώπη, βρίσκονται παγιδευμένοι σε άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Δώδεκα οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Κάριτας Ελλάς, ξεκίνησαν την πρώτη Δεκεμβρίου εκστρατεία δράσης με στόχο στις 21 του μήνα, κανένας άνθρωπος δεν θα κοιμάται στο κρύο.

Οι καταυλισμοί που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες εγκαταστάσεις που στεγάζουν πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά είναι υπερπλήρεις, και με απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης. Πολλοί πρόσφυγες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κοιμούνται σε καλοκαιρινές σκηνές ή ακόμα και στο έδαφος. Με τον βαρύ χειμώνα να πλησιάζει, δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο καθώς απειλείται η ασφάλεια χιλιάδων γυναικών, αντρών και παιδιών.

Από την υιοθέτηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο έως και σήμερα, η Ελλάδα, με τη στήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, έχει «αποθηκεύσει» τους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά, απαγορεύοντας τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον εγκλωβισμό ανθρώπων σε απαράδεκτες συνθήκες.

Η ελληνική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των ευρωπαίων ηγετών, μπορεί να το αλλάξει και μπορούν όλοι να δεσμευτούν πως μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, επίσημη έναρξη του χειμώνα, κανένας άνθρωπος δεν θα κοιμάται στο κρύο. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον απάνθρωπο εγκλωβισμό και να ανοίξουν επιτέλους τα ελληνικά νησιά #opentheislands.

Πρέπει να δράσουμε άμεσα.

Ζητήστε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να τερματιστεί ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα ελληνικά νησιά εώς τις 21 Δεκεμβρίου και καλέστε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στηρίξουν την Ελλάδα σε αυτό το βήμα.

Στείλτε ένα tweet:

Κανείς δεν πρέπει να κοιμάται στο κρύο τον χειμώνα που έρχεται. Να τερματιστεί άμεσα ο απάνθρωπος εγκλωβισμός αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά @Tsipras_EU @PrimeMinisterGR: #OpenTheIslands

Προτεινόμενη δημοσίευση στο Facebook Πρωθυπουργού ως σχόλιο

Ήρθε η ώρα για την Ελλάδα να προστατεύσει τους αιτούντες άσυλο που έχουν παγιδευτεί στα ελληνικά νησιά. Ζητούμε να τερματιστεί η πολιτική περιορισμού στα νησιά και να επιτρέψετε τη μεταφορά ατόμων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η εκστρατεία αυτή υλοποιείται από κοινού με τις οργανώσεις: Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Διεθνής Αμνηστία, Help Refugees, Human Rights Watch, International Rescue Committee, Jesuit Refugee Council (JRS), Oxfam, Praksis, Spanish Commission for Refugees (CEAR), Solidarity Now, Terre des Hommes